Primul meu film documentar [17], București, 2018

Primul meu film documentar [18], Reșița, 2018

Primul meu film documentar [16], AstraFilmFestival Sibiu, 2018

Primul meu film documentar [14], Bârlad, 2017

Ediția cu numărul #14 a PMFD a avut loc în Bârlad fiind organizată de Asociaţia Vira, ViraFilms și Liceul Teoretic Mihai Eminescu cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. [vezi atelier]

Primul meu film documentar [15], Antreprenoriat și societate, Timișoara, 2018

Proiectul educațional „Primul meu film documentar. Atelier practic pentru liceeni” a ajuns în 2018 pentru prima dată în vestul țării la Timișoara, după 14 ediții organizate începând cu 2012 în Bârlad, Tulcea, Sibiu, București, Blaj, Caracal și Cahul. Tematica acestei ediții a atelierului de film documentar a fost „Antreprenoriat și Societate”. [vezi atelier]

Ateliere de Film Documentar

Atelierele pentru liceeni introduc tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani în lumea filmului documentar

Ateliere

Cine suntem?

Iniţiate în 2012 prin proiectul pilot Rulment. Atelier de educaţie alternativă (Bârlad), atelierele pentru liceeni introduc tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani în lumea filmului documentar. Prin lucrul cu serii mici de participanţi (12-16) reuşim să asigurăm atenţie personalizată fiecărui tânăr şi să încurajăm lucrul în echipe pentru toate etapele realizării unui film documentar: de la identificarea şi dezvoltarea unei idei, vizualizare, pregătirea naraţiunii, producţie şi postproducţie.

Durata medie a unui atelier este de două săptămâni şi presupune pentru participanţi sesiuni zilnice de interacţiune cu grupul şi echipa de tutori (4-6 ore), dar şi lucru individual (2-3 ore). Participarea liceenilor la ateliere este gratuită, iar echipamentul şi alte resurse necesare sunt asigurate prin intermediul Asociaţiei VIRA şi a partenerilor săi.

Prin atelierele de film documentar destinate liceenilor, tinerii participanţi îşi dezvoltă un set complex de competenţe ce ţin de analiza şi înţelegerea universului din imediata apropiere, precum şi de reprezentarea vizuală a unui subiect din această sferă. În urma fiecărui atelier rezultă un număr de patru până la şapte filme documentare de scurtmetraj, realizate în întregime de liceeni şi orientate spre subiecte inspirate din propria viaţă sau comunitate. Toate filmele sunt înscrise într-un circuit de proiecţii publice, deopotrivă în cinematografe, şcoli, spaţii comunitare şi culturale.