Rulment. Atelier de educație alternativă

Pe parcursul a cinci luni (noiembrie 2012 – martie 2013) am lucrat împreună cu 16 elevi de liceu din Bârlad pentru a identifica și studia subiecte locale... [vezi atelier]

Primul meu film documentar [17], București, 2018

Primul meu film documentar [16], AstraFilmFestival Sibiu, 2018

Making of [PMFD#15, Timișoara, 2018]

Ateliere de Film Documentar

Atelierele pentru liceeni introduc tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani în lumea filmului documentar

Ateliere

Cine suntem?

Iniţiate în 2012 prin proiectul pilot Rulment. Atelier de educaţie alternativă (Bârlad), atelierele pentru liceeni introduc tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani în lumea filmului documentar. Prin lucrul cu serii mici de participanţi (12-16) reuşim să asigurăm atenţie personalizată fiecărui tânăr şi să încurajăm lucrul în echipe pentru toate etapele realizării unui film documentar: de la identificarea şi dezvoltarea unei idei, vizualizare, pregătirea naraţiunii, producţie şi postproducţie.

Durata medie a unui atelier este de două săptămâni şi presupune pentru participanţi sesiuni zilnice de interacţiune cu grupul şi echipa de tutori (4-6 ore), dar şi lucru individual (2-3 ore). Participarea liceenilor la ateliere este gratuită, iar echipamentul şi alte resurse necesare sunt asigurate prin intermediul Asociaţiei VIRA şi a partenerilor săi.

Prin atelierele de film documentar destinate liceenilor, tinerii participanţi îşi dezvoltă un set complex de competenţe ce ţin de analiza şi înţelegerea universului din imediata apropiere, precum şi de reprezentarea vizuală a unui subiect din această sferă. În urma fiecărui atelier rezultă un număr de patru până la şapte filme documentare de scurtmetraj, realizate în întregime de liceeni şi orientate spre subiecte inspirate din propria viaţă sau comunitate. Toate filmele sunt înscrise într-un circuit de proiecţii publice, deopotrivă în cinematografe, şcoli, spaţii comunitare şi culturale.